2004-12-17 Restaurang Lorens Bar

Brottslighet som industri


Anders Hägglin 2009-11-09

Det lackar!

Som vanligt erbjuds folk med koll på agendan att avnjuta en stillsam och kontemplerande fredagspilsner i trevligt sällskap. Denna tid på året inbjuder ju annars till allmän hysteri, panikångest och skenande " att-göra-listor".

Själva slutplanerar jag och hustrun vår traditionella vartannatårsresa som denna gång för oss till Sydostasien, där vi avser att studera dagsläget i Vietnam och Kambodja för att jämföra med de rapporter från området som under 70-, 80- och 90-talen, gav allt annat än samstämmiga bilder av orsaker och verkan.

Men skall ni åka dit? Det är ju farligt där! Man kan bli rånad och annat hemskt! Häromdagen fritogs till exempel 83 prostituerade kvinnor i Kambodja av en organisation som bekämpar kvinnohandel. Dagen efter kom herrarna och tog tillbaka sin egendom utan att polisen kunde eller ville göra något.

Visst, men det kan vara farligt att åka till Mölndal också!

Så har ni tänkt på en sak? Jasså, inte det. Nåväl, men har ni märkt att det håller på och blir farligare här och att erbjudanden om olika säkerhetsprodukter och tjänster ökar? Och har ni märkt att vår vaksamhet mot ett "Storebrorsamhälle" minskar samtidigt som acceptansen för åtgärder som t ex kameraövervakning och DNA-register ökar? "Det gör väl inget, det är ju bara brottslingar som behöver oroa sig för sådant". Visst, eller som George W sa "Antingen är ni med oss eller så är ni med terroristerna". Det gäller sålunda att oroa sig för vem som har tolkningsföreträde över hur verktygen skall brukas. Och dessa personer med tolkningsföreträde varierar med tiden. Det vore sålunda klokt att inte förse dem med verktyg som enkelt kan missbrukas.

Det var inte många som protesterade mot Adolfs stora befolkningsundersökning i början av 30-talet där man bland annat måste svara på frågan om religiös tillhörighet.

Kort sagt så befinner vi oss i en tid där brottslighet blir en del av marknadsekonomin. Bekämpandet av och skyddet mot brottslighet omsätter redan idag lika mycket som brottslingarnas direkta handlingar. Och värdet av "vår" sida av verksamheten ökar. En industri vars förutsättning är brottslighet! Vill denna industris företrädare och dess aktieägare att brottsligheten minskar?

Behöver jag nämna den starkt patriarkala brottsligheten kring prostitution och de till synes oöverstigliga hindren för att minska den verksamheten?

Tänk för en stund tanken att man legaliserar all narkotika och säljer den under Systembolags- eller Apoteksbolagsliknande former med mycket tydliga varningstexter och till priser som snabbt slår ut alla langares förmåga att köpa guldlänkar och BMWs. Man skulle slå ut narkotikabranschen över en natt. Men skulle branschen och dess lobbyister tillåta detta? Knappast. Och vi skulle alla sjunga med i deras kör om skyddet av våra barn och en massa annat. Trots att allt för många barn och ungdomar redan idag blir narkomaner.

Och alkoholister har vi ju också gott om och Absolut Vodka späder på vår statskassa rejält. Så vari ligger skillnaden?

Ja säg det. Invanda kulturmönster kallas supandet på KTH av deras rektor i förra veckan. Något invant kulturmönster vad det gäller narkotikamissbruk känner jag inte till, men jag såg filmen Hair nyss och blev påmind om epokers växlande. Ett annat invant kulturmönster är att i dessa dagar låta sig jagas till allmän hysteri, panikångest och skenande "att-göra-listor".

Ta´t lugnt, ta en pilsner!

Men denna gång tar ni er fredagspilsner på "Lorens Bar" på Lorensbergsteatern, från kl 17.00

Skriv ut



blog comments powered by Disqus